• darkblurbg

Ontstaan van Les Mills

Les Mills International is opgericht door Phillip Mills en vernoemd naar zijn vader Les Mills, viervoudig Olympisch en oprichter van de fitnessketen Les Mills World of Fitness in Auckland, Nieuw-Zeeland.

Vanaf de jaren tachtig ontwikkelde Phillip Mills een reeks fitnessoefeningen voor beweging-naar-muziek die later de Les Mills Group Fitness-programma’s zouden worden. Mills ontwikkelde ze voor gebruik in de sportschoolketen die eigendom was van zijn vader in Auckland en bracht officieel de eerste, Pump, uit in 1990. In 1995, na het ervaren van succes met Pump in Nieuw-Zeeland, heeft Phillip Mills, met de steun van zijn familie en Bill Robertson, een leider in de Australische fitnessindustrie, Pump in Australië vrijgegeven. Overtuigd door het succes van het product in Australië en Nieuw-Zeeland en verleid door wat hij zag als een gat in de gezondheids- en fitnessmarkt wereldwijd, richtte Mills in 1997 Les Mills International op met het doel verdere programma’s te ontwikkelen en te licenseren voor gebruik rond de hele wereld. De programma’s zijn uitgebreid naar meer dan 15.000 sportscholen en fitnessclubs in 75 landen, met naar schatting 90.000 Les Mills-instructeurs wereldwijd en naar schatting 6 miljoen deelnemers die wekelijks een Les Mills-les bijwonen.

Een van de programma’s wordt “BodyPump” genoemd; lessen worden op muziek uitgevoerd met behulp van vrije gewichten-platen, halters en een aërobe stap. Deelnemers kiezen hun gewichten op basis van de oefening en hun persoonlijke doelen. Grote spiergroepen worden bewerkt via een reeks samengestelde en op isolatie gebaseerde oefeningen, waaronder squats, persen, deadliften. De focus ligt op spieruithoudingsvermogen door het verplaatsen van lichte gewichten bij hoge herhalingen.

In 2004 was Phillip Mills de Nieuw Zeeland Entrepreneur of the Year van Ernst & Young en het jaar erna nam hij deel aan Monaco als finalist voor Ernst & Young’s World Entrepreneur of the Year award. In 2005 werd Les Mills International door NZ Trade and Enterprise uitgeroepen tot Nieuw Zeeland Services Exporter of the Year en in 2007 waren hij en zijn vrouw Jackie Mills co-auteur van het boek Fighting Globesity – A Practical Guide to Personal Health and Global Sustainability.

In 2011 introduceerde Les Mills de Smartbar, een barbell ontworpen voor BodyPump-workouts.

Sinds 2015 biedt de Les Mills-sportschool in Newmarket Auckland een 40 minuten durende cyclus met meerdere piekcycli waarbij klanten worden ondergedompeld in een driedimensionale wereld gecreëerd door digitale graphics en audio